Matthaios Matthaiopoulos' Vision of the Ideal Naval Officer

Preserving Naval Legacy- Matthaios Matthaiopoulos’ Vision of the Ideal Naval Officer

Το διαχρονικό ιδανικό του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού: Ένα όραμα από το 1900

Το 1900, σε μια εποχή όπου τα μεγάλα επιτεύγματα σμίλευαν την ιστορία, το εύδρομο “Ναύαρχος Μιαούλης” διέσχισε τον Ατλαντικό, μεταφέροντας οχι μόνο την Σημαία της Ελλάδος, αλλά και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου Έθνους. Αυτό το τολμηρό εγχείρημα δεν ήταν απλώς ένα ταξίδι, αλλά και ένα συμβολικό βήμα προς το μέλλον της ναυτικής υπεροχής.

Ανάμεσα στους εξέχοντες αξιωματικούς που επαίβεναν στο πλοίο, ξεχώριζε ο Ματθαίος Ματθαιόπουλος , του οποίου οι στοχασμοί για τι καθιστά έναν αληθινά μεγάλο ναυτικό ηγέτη εξακολουθούν να αντηχούν με διαχρονική αξία. Το όραμα του για τον τέλειο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο “1900:Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο “ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ”” δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή τεχνικών προσόντων, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση του χαρακτήρα της γνώσης και του καθήκοντος. Τα λόγια του Ματθαιόπουλου υπενθυμίζουν σε όλους μας, οτι η θάλασσα, με όλη την απρόβλεπτη και πανίσχυρη φύση της, διδάσκει αρετές που κανένα σχολείο δεν μπορεί να προσφέρει.

Ο αξιωματικός που περιγράφει στο κείμενο του δεν είναι μόνο κυρίαρχος της επστήμης και της στρατηγικής. Είναι ηγέτης σφυραλατημένος από τις ατελείωτες προκλήσεις του ωκεανού. Η έμφαση δε που δίνει στην ετοιμότητα, την ταχεία αλλά και αποφασιτική σκέψη, την ακεραιότητα αλλά και την ανιδιοτελή αφοσίωση , παραμένει επίκαιρη εως και σήμερα, παρέχοντας ένα διαχρονικό οδηγό για την ηγεσία και την αντοχή μπροστά στις αντιξοότητες.

Αυτό το σπουδαίο απόσπασμα, αποτυπώνει την ουσία της ναυτικής παράδοσης και της αριστείας, αξίες που υπερβαίνουν τον χρόνο. Μας διδάσκει επίσης οτι η αληθινή ηγεσία σφυρηλατείται μέσω της εμεπιρίας, της συντροφικότητας και της ακαμπτης αφοσίωσης στους συντρόφους και την πατρίδα. Οι αρετές που υπογραμμίζει ο Ματθαιόπουλος, η τόλμη, η πειθαρχεία, η ταπεινμότητα και η θυσία δεν καλλιεργούνται μόνο μέσω της μελέτης, αλλά διαμορφώνονται μέσα από την ζωή στο πλοίο, εκεί που κάθε απόφαση μπορεί να κρίνει την μοίρα όλων.

Με υπερηφάνεια μοιραζόμαστε αυτό το εμπνευσμένο όραμα στην ιστοσελ΄’ιδα μας, ενώ το πλήρες κείμενο παραμένει διαθλέσιμο στην αυθεντική του μορφή.  Τα λόγια του Ματθαιόπουλου αποτελούν μια διαρκή υπενθύμιση οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, τότε και τώρα διαμορφώνονται από την θάλασσα, τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν και την αδιάκοπη και πλήρη αφοσίωση τους στην πατρίδα.

Ο τέλειος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού

«Ο τέλειος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού», γράφει  «πρέπει να είναι κατεξοχήν σοφός αστρονόμος, σοφός πυροβολητής, σοφός μηχανικός, σοφός ηλεκτρολόγος, σοφός χημικός, σοφός τακτικός, σοφός Στρατηγός και γενικώς σοφός και επιδέξιος χειριστής των διαφόρων μηχανημάτων, τα οποία απαρτίζουν την υπερμεγέθη εκείνη πολεμική μηχανή, τον πλωτό κολοσσό που καλείται «Πολεμικό Πλοίο» της μονάδας που ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα που ονομάζεται «Στόλος».

          Η απόκτηση όλων αυτών των γνώσεων ασφαλώς και είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης, εντός των ορίων μιας αίθουσας σπουδαστηρίου. Εκεί μπορούν να αποκαλυφθούν τα μυστήρια όλων των επιστημών σε όποιον θέλει να τα ερευνήσει. Μόνο η μελέτη μπορεί να καταστήσει έναν  Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, ικανό για τον μέγα προορισμό του.

          Όμως το άπειρο, το περίπλοκο, το διαρκώς μεταβαλλόμενο και η τρομερή ισχύς αυτού του στοιχείου που λέγεται θάλασσα, απαιτούν ένα πλήθος αρετών, τις οποίες ένας Αξιωματικός μπορεί να αποκτήσει, μόνο εάν έχει μυηθεί στον γεμάτο αγώνα βίο του Ναυτικού και στα μυστήρια αυτού του δύσκολου ως προς την εξιχνίαση τέρατος, της θάλασσας!

          Η διαρκής ετοιμότητα, η ταχεία αντίληψη η ενστικτώδης αλλά με ασφάλεια και χωρίς λάθος απόφαση του Αξιωματικού, που πρέπει να λαμβάνει αναλόγως των περιστάσεων, η αποφασιστικότητα, η σώφρονα τόλμη για την ανάληψη απρόοπτων ευθυνών, η εντολή του στην οποία  στηρίζεται και εξαρτάται η σωτηρία όλων, αληθινά από την φωνή αυτού του Ενός, είναι αρετές που διδάσκονται μόνο επί του πλοίου.

          Η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η συναδελφική αδελφοσύνη στην θάλασσα που ανά πάσα στιγμή όμως μπορεί να διαγκωνισθεί όταν έρθει η ώρα της επιβολής της διαταγής, η πειθαρχία που γεννιέται από την δικαιοσύνη, η οποία όπως τιμωρεί οφείλει στον ίδιο βαθμό και να συγχωρεί, η ηρεμία του προσώπου παρά την αγωνία της καρδιάς, που απαιτείται την κρίσιμη στιγμή για να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη, να ενθαρρύνει στο καθήκον, είναι αρετές που διδάσκονται μόνο επί του πλοίου.

          Η γεμάτη θάρρος ματιά του Αρχηγού, από την οποία εξαρτώνται οι τύχες όλων των επιβαινόντων, η στωικότητα του αγωνιζόμενου σε μάχη εκ του συστάδην με το ίδιο το πεπρωμένο, μέχρι εσχάτων, χωρίς αποθάρρυνση, χωρίς λιποψυχία, χωρίς δισταγμό και η εμμονή σε αυτόν τον αγώνα κατά της μανίας των στοιχείων, τα οποία απειλούν τα πάντα με καταστροφή, είναι αρετές που διδάσκονται μόνο επί του πλοίου.

          Η άνευ όρων υποταγή του υφισταμένου στην αγιότητα της ανώτερης αρχής, που εκμηδενίζει  τελείως την ύπαρξη του «Εγώ», η αφοσίωση, η εθελοντική θυσία για τους συναδέλφους, η στέρηση ακόμη και των πιο αγνών και στοιχειωδών επιθυμιών, όπως το να στερείται κανείς το σπίτι της οικογενείας του, χωρίς βογγητό για μια δόξα που ίσως να μην έρθει και που εάν κάποτε φτάσει, θα έχει πλησιάσει με αγώνα βήμα προς βήμα ενάντια και στους ανθρώπινους νόμους ακόμα, είναι αρετές που διδάσκονται μόνο επί του πλοίου.

          Και όλες αυτές οι αρετές και προσόντα που η ίδια η Πατρίδα καταρχάς απαιτεί από τους Αξιωματικούς, για να διδαχθούν χρειάζεται ένα συντεταγμένο Ναυτικό, τέτοιο που να εξασφαλίζει μακρά εκπαιδευτική παραμονή σε πλοίο και εκπαιδευτικούς πλόες. Είναι πραγματικά άξιοι ευγνωμοσύνης όσοι διέταξαν τον Εκπαιδευτικό πλου του Ευδρόμου «Ναύαρχος Μιαούλης», καθώς ανοίγουν νέο στάδιο, αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες στην  μόρφωση και στην ναυτική εκπαίδευση για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού». 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο ¨1900:Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο “ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ” των Στέφανου Μίλεση και Παναγιώτη Τριπόντικα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • one × 1 =