Αγαπημένα αποφθέγματα
“Κάνω κριτική δημιουργώντας” – Μιχαήλ Άγγελος
“Εάν βυθισθώμεν, ας βυθισθώμεν εις τον ωκεανόν! Ουχί εις την σκάφην!” – Μενέλαος Λουντέμης
Ο Πλοίαρχος Π.Ν Παναγιώτης Τριπόντικας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 1972 και κατάγεται από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας (νυν Δήμος Μονεμβασιάς). Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1995 και από τότε έχει υπηρετήσει σε διάφορες ναυτικές μονάδες και υπηρεσίες ξηράς. Προήχθη στον βαθμό του Πλοιάρχου το Νοέμβριο του 2010. Η θητεία του στα πλοία του στόλου ως κατώτερου Αξιωματικού, περιλαμβάνει Φρεγάτες, Ναρκαλιευτικά, Ναρκοθηρευτικά και Κανονιοφόρους.
Η πρώτη μάχιμη μονάδα ήταν η Φρεγάτα “Μακεδονία” ενώ στην συνέχεια υπηρέτησε ως Διευθυντής Ναυτιλίας και Κατεύθυνσης στην Κανονιοφόρο “Καρτερία” (Σεπτέμβριος 1996-Ιούνιος 1998), ως Ύπαρχος στο Ναρκαλιετικό “Κλειώ” (Ιούλιος 1999-Ιούνιος 2001), ως Διευθυντής Ναυτιλίας Κατεύθυνσης στο Ναρκοθηρευτικό “Ευρώπη” (Ιούνιος 2001-Αύγουστος 2003) και ως Ύπαρχος στη Κ/Φ ΟΡΜΗ (Αύγουστος 2003- Ιούνιος 2005).
Επιπλέον έχει υπηρετήσει στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) (2005-2008), στο επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου (2009-2010) και στην Διοίκηση Ναρκοπολέμου (2010-2011) καθώς και στο επιτελείο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMCMG-2 (2010).
Από τις 11 Αυγούστου 2011 έως την 23 Αυγούστου 2012 υπηρέτησε ως Κυβερνήτης επί του Ναρκοθηρευτικού “Καλυψώ” M 64.
Από την 23η Ιουλίου 2013 έως 28 Απριλίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Εκεί οργάνωσε και πραγματοποίησε πάντα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΓΕΝ, πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (Συνεργασία με την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, Υποδοχή Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2014, Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής, έκθεση με τους Ιστορικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας ΠΝ, Υπογραφή μνημονίων με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη). Επί θητείας του αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία σε επίπεδα ρεκόρ από συστάσεως τους, ενώ εξέδωσε τα εξής βιβλία :
Από την 5 Μαΐου 2015 έως τον Σεπτέμβριο 2020 υπηρέτησε στο Αρχηγείο Στόλου ως Διευθυντής Γ2 (Διοικητική Μέριμνα και Προστασία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Από τον Σεπτέμβριο 2020 έως τον Ιούλιο 2022 υπηρέτησε ως επιτελής στο Τμήμα Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος της ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας www.greenarmedforces.mil.gr
Από τον Ιούλιο 2022 εως σήμερα υπηρετεί στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης (Allied Maritime Command) ως Διευθυντής Πληροφοριών (ACOS N2).
Ακαδημαϊκή
2024, Master of Arts in Applied Strategy and International Security with Merit, με υποτροφία, από το University of Plymouth, (Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια) με προσανατολισμό στην Κλιματική Αλλαγή, την Άμυνα και την Θαλάσσια Ασφάλεια. (2021)
1995, Πτυχίο στη Ναυτική Επιστήμη, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Στρατιωτική
Έχει τιμηθεί ως
“Φίλος του Περιβάλλοντος 2019” σε επίπεδο Αρχηγείου Στόλου
“Φίλος του Περιβάλλοντος 2019” σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
“Φίλος του Περιβάλλοντος 2019” των Ενόπλων Δυνάμεων , Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
Έχει τιμηθεί με τα Παράσημα και Μετάλλια που αντιστοιχούν στο βαθμό του. Ομιλεί την Αγγλική.
Είναι ερευνητής ναυτικής ιστορίας και συγγραφέας και έχει γράψει μαζί με τον Στέφανο Μίλεση το
Μέσα από την έρευνα για την υποβρύχια κληρονομιά της Ελλάδος έγραψε τη μελέτη
Επιπλέον,είχε την επιμέλεια διόρθωσης της 2ης Αναθεωρημένης Έκδοσης Περιβαλλοντικής- ενεργειακής και Πολιτικής προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ)(2020) ISBN 978-618-80914-7-4 , ενώ είχα την ευθύνη για την επιμέλεια του Οδικού Χάρτη για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή του ΥΠΕΘΑ ISBN 978-618-86474-1-1(Είχα διατελέσει Πρόεδρος της επιτροπής μέχρι την αναχώρησή μου για ανάληψη καθηκόντων στο εξωτερικό, οπότε και το έργο ολοκλήρωσε ως Πρόεδρος ο Σμήναρχος ΠΑ, Ηλίας Μανωλής.)
Τέλος, απόδοσε στην αγγλική τον Οδικό Χάρτη για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στην Κλιματική Αλλαγή (CLIMATE CHANGE ADAPTATION AND MITIGATION ROADMAP OF THE ARMED FORCES) ISBN 978-618-86474-1-1
2021 Σεπ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Θησαυρό γνώσης για το πώς διαβιούν στο Αιγαίο τα θαλάσσια θηλαστικά παραδίδουν τα υπερσύγχρονα υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στους Έλληνες επιστήμονες
Πως «συνδέονται» τα λιβάδια Ποσειδωνίας, που έχουμε στις ελληνικές θάλασσες, με τα θηλαστικά που απολαμβάνουν το απέραντο γαλάζιο, τα πολεμικά πλοία του ναυτικού της χώρας, αλλά και τα stealth υποβρύχια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας; Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Σωτήρη Κυριακίδη και Αναστασία Καρυπίδου
2021 Jun, A ‘green revolution’ in Greece’s armed forces | eKathimerini.com, Interview with journalist George Lialos
2021 Ιουν 29, «Πράσινη επανάσταση» στον στρατό | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Συνέντευξη στον Γιώργο Λιάλιο. https://www.kathimerini.gr/society/561413299/prasini-epanastasi-ston-strato/.
2019 Απρ 28, Ιστοσελίδα newsbeast «Ο θησαυρός που κρύβεται στις ελληνικές θάλασσες είναι εκπληκτικός» Τι λέει για τα ναυάγια ο αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Τριπόντικας.
“Ταξίδι – άθλος 215 ναυτικών του Μιαούλης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.” https://www.kathimerini.gr/culture/books/827797/taxidi-athlos-215-naytikon-toy-miaoylis/.
Ναυτική ιστορία στον κόσμο της σιωπής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.” https://www.kathimerini.gr/society/874938/naytiki-istoria-ston-kosmo-tis-siopis/.
Ο Παναγιώτης Τριπόντικας ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Βελανιδιωτών “Η Μυρτιδιώτισσα”, που ιδρύθηκε το 1970, για μια περίοδο 6 ετών (2005-2011). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εργάστηκε καθημερινά για να ενισχύσει τις σχέσεις και να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και ενδιαφέροντα, χτίζοντας μια κοινή τοπική ταυτότητα και παράδοση. Ασχολήθηκε ενεργά σε θέματα περιβάλλοντος που επηρέαζαν τα Βάτικα και την ευρύτερη περιοχή. Οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε μαζί με τα μέλη του Συλλόγου, όπως η επιτυχής ανακήρυξη του Φάρου του Μαλέα και του π. Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου ως ιστορικά μνημεία, ήταν βασισμένες σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Ακρωτηρίου Μαλέα.
Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση πρωτοποριακών πρωτοβουλιών, όπως το Διεθνές Συμπόσιο του 2011 για την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά και το Τοπίο. Η εκδήλωση αυτή, που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Μονεμβασίας και το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, συγκέντρωσε ειδικούς για να εξερευνήσουν τη διατήρηση του τοπίου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους της Ελλάδας, το Ακρωτήριο Μαλέα.
Ως εκδότης και ιδρυτής της μηνιαίας εφημερίδας “Βελανιδιωτικά Νέα”, συνέδεσε τις τοπικές κοινότητες με τη διασπορά, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και ενημερώσεις για πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα. Η δημιουργία της τότε ιστοσελίδας του συλλόγου διεύρυνε περαιτέρω τα κανάλια επικοινωνίας, καθιστώντας τις πρωτοβουλίες του συλλόγου προσβάσιμες σε παγκόσμιο κοινό αλλά κυρίως στους Βατικιώτες της διασποράς.
Royal Museums Greenwich
International Council of Museums (ICOM) ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
AHEPA
Πάντα διατηρεί το μοναδικό του ναυτικό χιούμορ και την ευχάριστη διάθεση!