Παναγιώτης Ι. Τριπόντικας

Ο Πλωτάρχης Π.Ν Παναγιώτης Τριπόντικας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 1972 και κατάγεται από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας (Δήμος Μονεμβασιάς). Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1995 και από τότε έχει υπηρετήσει σε διάφορες ναυτικές μονάδες και υπηρεσίες ξηράς. Προήχθη στον βαθμό του Πλωτάρχη το Νοέμβριο του 2010. Η θητεία του στα πλοία του στόλου ως κατώτερου Αξιωματικού, περιλαμβάνει Φρεγάτες, Ναρκαλιευτικά, Ναρκοθηρευτικά και Κανονιοφόρους.

Η πρώτη μάχιμη μονάδα ήταν η Φρεγάτα “Μακεδονία” ενώ στην συνέχεια υπηρέτησε ως Διευθυντής Ναυτιλίας και Κατεύθυνσης στην Κανονιοφόρο “Καρτερία” (Σεπτέμβριος 1996-Ιούνιος 1998), ως Ύπαρχος στο Ναρκαλιετικό “Κλειώ” (Ιούλιος 1999-Ιούνιος 2001), ως Διευθυντής Ναυτιλίας Κατεύθυνσης στο Ναρκοθηρευτικό “Ευρώπη” (Ιούνιος 2001-Αύγουστος 2003) και ως Ύπαρχος στη Κ/Φ ΟΡΜΗ (Αύγουστος 2003- Ιούνιος 2005).

Επιπλέον έχει υπηρετήσει στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) (2005-2008), στο επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου (2009-2010) και στην Διοίκηση Ναρκοπολέμου (2010-2011) καθώς και στο επιτελείο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMCMG-2 (2010).

Από τις 11 Αυγούστου 2011 εώς την 23 Αυγούστου 2012 ήταν Κυβερνήτης επί του Ναρκοθηρευτικού  “Καλυψώ” M 64.

Από την 23η Ιουλίου 2013 έως 28 Απριλίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Εκεί οργάνωσε και πραγματοποίησε πάντα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΓΕΝ, πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (Συνεργασία με την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, Υποδοχή Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2014, Ευρωπαική γιορτή μουσικής, έκθεση με τους Ιστορικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας ΠΝ, Υπογραφή μνημονίων με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη).

Επί θητείας του αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία σε επίπεδα ρεκόρ από συστάσεως τους, ενώ εξέδωσε τα εξής βιβλία :

  1. Μια ημέρα στο θωρηκτό Αβέρωφ : Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά Α΄-Γ- δημοτικού   ISBN:978-960-88509-1-0
  2. Το Θωρηκτό Αβέρωφ και η ιστορία του στον χρόνο : Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά Δ΄-ΣΤ- δημοτικού  ISBN:978-960-88509-2-7
  3. 1900 : Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο “ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ” ISBN:978-960-88509-3-4

Από  την 5 Μαίου 2015 εως σήμερα έχει αναλάβει καθήκοντα Τμηματάρχη Μελετών στην Σχολή Διοίκησης & Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (Ναυτική Σχολή Πολέμου).

Ο Πλωτάρχης Παναγιώτης Τριπόντικας Π.Ν έχει διέλθει επιτυχώς τα κάτωθι σχολεία:

  • Σχολείο Εξειδίκευσης Ναρκοπολέμου (Αdvanced Minewarfare Course of NATO) στο NATO
  • Minewarfare School της Οστάνδης στο Βέλγιο το 2002.
  • Σχολείο Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού το 2005
  • Σχολείο Επιτελών Ναρκοπολέμου (Minewarfare Staff Officer Course of NATO) στο NATO
  • Minewarfare School της Οστάνδης στο Βέλγιο το 2008.
  • Απόφοιτος Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου 2012-2013.

Έχει τιμηθεί με τα Παράσημα και Μετάλλια που αντιστοιχούν στο βαθμό του. Ομιλεί την Αγγλική.

Ο Πλωτάρχης Π.Ν Παναγιώτης Τριπόντικας είναι παντρεμένος με τη Νομικό Ηρακλεία Σχοινά και έχουν ένα υιό, τον Γιάννη.

 

Πολιτισμός και δημιουργία – Εθελοντική εργασία

 

Ο Παναγιώτης Τριπόντικας διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα» (www.myrtidiotissa.gr)  για ένα διάστημα 6 ετών (2005-2011). Μέσα σε αυτό το διάστημα  οργάνωσε για τον  Σύνδεσμο και πραγματοποίησε δράσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια, Πολιτιστικά Ιδρύματα, Μ.Κ.Ο, πολιτιστικούς φορείς, καθώς επίσης και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Νομαρχία Λακωνίας, τις Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές και φυσικά το Πολεμικό Ναυτικό, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της περιοχής του Καβομαλιά και της Χερσονήσου Μαλέα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι χαρακτηρισμοί ως Ιστορικών και διατηρητέων μνημείων του Φάρου Μαλέα Λακωνίας και του π. Γερμανικού ναυτικού παρατηρητηρίου, η διοργάνωση από τον Σύνδεσμο Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’, το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS) του Πανεπιστημίου του Nottingham και το Δήμο Μονεμβασιάς , σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αφετηρία την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, του Διεθνούς Συμποσίου Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την 30 Απριλίου και 1 Μαΐου 2011 στη Μονεμβασιά, με θέμα : ‘Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο σύγχρονο Τοπίο’ .

Πιστεύει ότι η διαχείριση της Πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται διαρκής αγώνας, αγάπη, στόχος και το αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να φανεί.

Ήταν συντάκτης της τριμηνιαίας εφημερίδας «Βελανιδιώτικα νέα» καθόλη την διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών και επίσης ο δημιουργός και διαχειριστής των ιστοσελίδων http://tripontikas.wix.com/myrtidiotissa και www.capemalea.eu

Ο Παναγιώτης Τριπόντικας μελετά την διαχείριση της Πολιτισμικής κληρονομιάς, την οργάνωση και λειτουργία μουσείων και ιστορικών αρχείων, αλλά και τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία αυτών τόσο σε Εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.