Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί για το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, την πρώτη έκδοση ναυτικού ιστορικού διηγήματος, από την ίδρυσή του έως σήμερα. Μια έκδοση από ένα ξεχωριστό Μουσείο, που έχει ως αποστολή να διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση των λαμπρών σελίδων δόξας.
Παράξενο ίσως ακούγεται, πώς από τόσες σελίδες δόξας και ηρωισμού που έχουν καταγράψει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, επιλέχθηκε ως πρώτη έκδοση βιβλίο που αναφέρεται σε ειρηνική περίοδο!
Ίσως η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή όπου η ανάταση των νέων γενεών είναι επιβεβλημένη και η ανάταση αυτή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν τα κατάλληλα πρότυπα, υψηλά ιδανικά και ευγενείς στόχοι.
Πρόκειται για ένα ναυτικό και ιστορικό διήγημα που φέρει στο φως την προσπάθεια μιας γενιάς ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού, που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας ένα ταξίδι το έτος 1900, που πριν ακόμα αρχίσει φαινόταν καταδικασμένο να αποτύχει. Τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού, με αποστολή την επίδειξη της Ελληνικής Σημαίας στους εξήντα χιλιάδες ομογενείς των Η.Π.Α. με ένα πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού ακατάλληλο για υπερωκεάνιες αποστολές, το Εύδρομο «Ναύαρχος Μιαούλης».
Όμως κακοτυχίες, ζημιές και άλλες ταλαιπωρίες, ταλανίζουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας καθώς η τότε μικρή Ελλάδα των μόλις δυόμιση εκατομμυρίων κατοίκων, είχε βγει ηττημένη από τον λεγόμενο «ατυχή πόλεμο του 1897», ήταν κατεστραμμένη οικονομικά έχοντας κηρύξει πτώχευση, με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο να ελέγχει πλήρως τις δαπάνες του Κράτους. Ο Δ.Ο.Ε. σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπε τέτοιες οικονομικές δαπάνες, όταν υπήρχε μάλιστα και η επιβάρυνση της καταβολής τεσσάρων εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, που απαιτούσε η Τουρκία ως πολεμική αποζημίωση.
Έτσι το ταξίδι του «Μιαούλη» στην Αμερική έφτασε να εκπροσωπεί έναν λαό, ένα Κράτος, ένα Έθνος, που έψαχνε να βρει την ηθική δύναμη να σταθεί στα πόδια του, να αναταθεί.
Σε πείσμα όλων, διακόσιοι δέκα πέντε άνδρες, νησιώτες κυρίως που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, συναντήθηκαν για να φέρουν εις πέρας, όχι πλέον μια αποστολή, αλλά την επίτευξη ενός στόχου που είχε μεταβληθεί σε εθνική προσπάθεια! Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ενός σύγχρονου κράτους, δεν παρουσιάστηκε όμοια περίπτωση, σε περίοδο ειρήνης, ένα πλοίο όπως ήταν ο «Μιαούλης» να ταυτίσει την μοίρα του με την θέληση ενός ολόκληρου λαού. Και εκεί ήταν που φάνηκε η ελληνική ναυτοσύνη, η επιμονή και εγκαρτέρηση, η προσήλωση στον σκοπό. Οι 23 Αξιωματικοί και οι 193 Υπαξιωματικοί και ναύτες του, ανάδειξαν μια πρωτοφανή τόλμη, εμπνεόμενοι από τη ναυτική ικανότητα και προσωπικότητα του ίδιου του Κυβερνήτη του πλοίου, Αντιπλοιάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Σε πείσμα όλων έμειναν αγωνίστηκαν ακόμη κι όταν χρειάστηκε να διαπλεύσουν τον ωκεανό με ιστία για να μην καταναλώνουν καύσιμα!
Άγνωστα θαλάσσια φαινόμενα, παράξενα ρεύματα και θαλασσινά στοιχεία, Τρίτωνες, Αργοναύτες, ναυτίλοι και καρχαρίες, ακούσματα που μόνο από τις ιστορίες μυθοπλασίας γνωρίζουν οι αναγνώστες, ξαφνικά γίνονται η καθημερινή πραγματικότητα όχι φανταστικών και ανύπαρκτων προσώπων, αλλά πραγματικών που στην μετέπειτα ζωή τους θα μεγαλουργήσουν ως ήρωες πολέμου, ως μαχητές των βαλκανικών μετώπων.
Γιατί και οι απλές πράξεις σε δύσκολες εποχές μπορούν να ανάψουν ένα μικρό φως, σε μια σκοτεινή εποχή για τον γονατισμένο ελληνισμό, δείχνοντας πως αρκούμε μερικοί ικανοί και καταρτισμένοι άνδρες, να σηκώσουν όρθια μια χώρα. Ο ηρωισμός άλλωστε δεν αποτελεί αρετή που απαντάται μόνο στα πεδία των μαχών εν καιρώ πολέμου, αλλά αποτελεί στάση ζωής, αγώνας διαρκής για πρόοδο και ευημερία.
Το ταξίδι αυτό θα αποτελέσει την μαγιά στην ψυχή πολλών για τον δρόμο του θα ακολουθήσουν στην μετέπειτα ζωή τους. Ελπίζουμε και στην δική σας ζωή.