ΕΝΑΣ ΑΘΛΟΣ ΞΕΚΙΝΑ

ΕΝΑΣ ΑΘΛΟΣ ΞΕΚΙΝΑ

Η 5η Ιουλίου του 1900, ημέρα του απόπλου του «Μιαούλη» για το πέρασμα του Ατλαντικού, χαρακτηρίσθηκε  από την φυσική και πολιτική ηγεσία της χώρας ως ιστορική ημέρα για το ναυτικό της νεότερης Ελλάδας. Ο «Μιαούλης» από την προηγούμενη ημέρα, αγκυροβολημένος στον όρμο του Νέου Φαλήρου, ήταν έτοιμος προς αναχώρηση. Η δυσοίωνη κατά τον Βασιλιά Γεώργιο, αποφράδα ημέρα «Τρίτη», είχε περάσει αναίμακτα αλλά ο θόρυβος των εφημερίδων γύρω από το ατυχές περιστατικό και τις προλήψεις εξακολουθούσε.

Στο Νέο Φάληρο, ο «Μιαούλης» βρέθηκε προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το μεγάλο τόλμημα που αναλάμβανε. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης 5 Ιουλίου 1900, το καράβι σήκωσε άγκυρα και έβαλε πανιά για τον Ατλαντικό ωκεανό. Ο «Μιαούλης» δεν αναχωρούσε μόνος του. Μαζί του βρισκόταν και η ψυχή ολόκληρου του Ναυτικού της Ελλάδας, μαζί του και οι ευχές του ελληνισμού.

Η μοναδική προσέγγιση που θα έκανε στην Μεσόγειο, ήταν στην Μελίτη (Μάλτα). Οι καιροί μέχρι εκεί υπήρξαν άστατοι, αλλά δεν ενδιέφεραν τον «Μιαούλη» που έτρεχε πάνω στα ελληνικά ύδατα με την οικονομική του ταχύτητα.

Η 5η Ιουλίου ήταν η μόνη ημέρα που θα βρισκόταν το σκάφος κοντά στις ελληνικές ακτές. Έβαλε ρότα προς Νότο και το απόγευμα παρέκαμπτε τον Μαλέα.

Απόσπασμα από το βιβλίο “1900”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • 1 × one =