Απόσπασμα από το βιβλίο 1900- οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο “ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ”, των Στέφανου Μίλεση και Παναγιώτη Τριπόντικα.
Στον Λευκό Οίκο | Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, υποδέχεται τον Κυβερνήτη του "ΜΙΑΟΥΛΗ" Αντιπλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη στο κυανούν δωμάτιο.

Στον Λευκό Οίκο | Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, υποδέχεται τον Κυβερνήτη του “ΜΙΑΟΥΛΗ” Αντιπλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη στο κυανούν δωμάτιο.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

…Πραγματικά το πρόγραμμα τηρήθηκε με ακρίβεια και μετά τις τυπικές παρουσιάσεις ο Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε την ευχαρίστησή του γιατί για πρώτη φορά, ελληνικό πολεμικό πλοίο, που μάλιστα έφερνε και το ένδοξο όνομα «Μιαούλης», επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας:

–        Εμείς οι Αμερικανοί, αγαπούμε πολύ τους Έλληνες και θαυμάζουμε τους προγόνους σας, τους οποίους προσπαθούμε να μιμηθούμε επειδή «οκ ώσιν μς καθεύδειν τκείνων τρόπαια». (Πόσο πραγματικά εντυπωσιακό ήταν που ο Αμερικανός Υπουργός των Ναυτικών των Η.Π.Α. γνώριζε την περίφημη ρήση του Θεμιστοκλή!).

Την τελευταία φράση ο Αμερικανός Υπουργός των Ναυτικών την είπε στα ελληνικά! 

Λίγα λεπτά αργότερα ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών εισάγει τον Κυβερνήτη και του Αξιωματικούς στην γνωστή Κυανή Αίθουσα (Blue Room) και πηγαίνει να αναγγείλει στον Πρόεδρο την άφιξή τους. Μετά μιας στιγμής ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. εισέρχεται στην αίθουσα και γίνονται οι παρουσιάσεις.

Ο Έλληνας Κυβερνήτης Παύλος Κουντουριώτης, με την μεσολάβηση του Προξένου που μετέφραζε, μίλησε ελληνικά και είπε:

–        Εξοχώτατε, κατά διαταγή του Βασιλιά και της Κυβερνήσεως μου έρχομαι να σας υποβάλω τα σέβη μου και την εκδήλωση συμπάθειας του ελληνικού λαού προς τον αμερικανικό λαό και προς εσάς»

Σε αυτά τα λόγια απάντησε ο Πρόεδρος και είπε:

–        Να πείτε στον Βασιλιά και στην Κυβέρνησή του ότι τους ευχαριστώ για τις εκδηλώσεις συμπάθειας και ότι δεν υπάρχει λαός φιλελληνικώτερος του αμερικανικού. Είμαι πολύ ευτυχής διότι σας βλέπω κ. Κυβερνήτα όπως και τους Αξιωματικούς του ελληνικού πλοίου».

 

Περισσότερα όμως στο βιβλίο!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • two + thirteen =