the Naval Supply Organization. Step aboard and sail through time with 1900: The Adventures of Pavlos Kountouriotis during the First Transatlantic Voyage onboard the Cruiser NAVARCHOS MIAOULIS. In a sea brimming with mystery and challenges, we invite you to embark on a journey like no other, seen through the eyes of the fearless men who dared to cross the Atlantic.

Με την ματιά των Στέφανου Μίλεση & Παναγιώτη Τριπόντικα – Παρουσίαση του βιβλίου “1900” στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. Αβέρωφ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2015, από το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. Αβέρωφ», η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «1900» των Στέφανου Μίλεση και Παναγιώτη Τριπόντικα, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη Π.Ν,  του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναυάρχου Δημοσθένη Χέλμη Π.Ν και του Διευθυντή Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Π.Α κ. Γρηγόρη Πρεζεράκου.

Πλήθος κόσμου προσήλθε σε ειδικά διαμορφωμένη επί του θρυλικού Θωρηκτού αίθουσα, όπου μέσα από μοναδικές εικόνες, θαυμάσια σχέδια και αφηγήσεις, ζωντάνεψε μια ξεχασμένη στο χρόνο ναυτική ιστορία. Το ιστορικό και ναυτικό αυτό διήγημα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι του Εύδρομου «Ναύαρχος Μιαούλης», όταν το 1900 κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσία του τότε Αντιπλοίαρχου Παύλου Κουντουριώτη, διέπλευσε με ιστία το μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού ωκεανού, έχοντας ως αποστολή να ενώσει την μητέρα πατρίδα με τους 60.000 Έλληνες ομογενείς που ζούσαν στις Η.Π.Α., τελείως αποκομμένοι από τον μητροπολιτικό ελληνισμό.

Επρόκειτο για ένα γεγονός μοναδικό καθώς ο διάπλους του Ατλαντικού ωκεανού αποτελούσε μέχρι τότε μια πρόκληση που δεν είχε επιτευχθεί από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αυτή την αποστολή έφερε εις πέρας ο Παύλος Κουντουριώτης μαζί με το πλήρωμά του που αριθμούσε 215 συνολικά άντρες και μάλιστα με ένα πλοίο ακατάλληλο για το συγκεκριμένο ταξίδι. Από αυτούς οι 23 ήταν νέοι Αξιωματικοί, από τις πρώτες σειρές αποφοίτων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Όλοι τους θα γίνουν αργότερα γνωστοί από τα μοναδικά σε ηρωισμό ναυτικά τους κατορθώματα, κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, που θα σκορπίσουν ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες.

Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα ο Κυβερνήτης του Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» Πλοίαρχος Π.Ν κ. Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος. Ακολούθησε χαιρετισμός του Διευθυντή της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, Πλοιάρχου Π.Ν. κ. Δημήτριου Ευαγγελίδη. Με την ευγενική χορηγία της Υ.Υ εκδόθηκε το βιβλίο «1900» προς τιμή του ιδρυτού της Ματθαίου Ματθαιόπουλου, που ως νέος Αξιωματικός τότε, συνετέλεσε τα μέγιστα όχι μόνο κατά την διάρκεια του Ατλαντικού πλου, αλλά και αργότερα αφού μέσα από τις δικές του ημερολογιακές σημειώσεις, διασώθηκε μεγάλο μέρος από εκείνο το μοναδικό κατόρθωμα.

Στην εκδήλωση αυτή, εκπροσωπήθηκε και η ελληνική ομογένεια των Η.Π.Α. διαμέσου του Υποδιοικητή των AHEPA κ. Πετκίδη Βασίλειου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ταξιδιού του 1900 για τον ελληνισμό της Αμερικής.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, το βιβλίο παρουσίασαν ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α, κ. Κωνσταντίνος Καταγάς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, μέλος του τμήματος HJ-17 Ήφαιστος AHEPA ΕΛΛΑΣ και ο Πλοίαρχος Ιατρός Π.Ν, Δρ. Αριστείδης Διαμαντής. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ποιήτρια κ. Σοφία Σπύρου. Το συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Αντώνης Ιορδάνογλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι προερχόμενοι από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης,  ενώ πέραν της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που εκπροσωπήθηκε από τους Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη Π.Ν και τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Δημοσθένη Χέλμη Π.Ν, παρέστησαν ο νυν Διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και τ. Υπαρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νίκος Βαζαίος Π.Ν, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχος Π.Ν κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Διοικητής της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών του Π.Ν (Ναυτική Σχολή Πολέμου), Πλοίαρχος Π.Ν κ. Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ, Πλοίαρχος Π.Ν κ. Αναστάσιος Μιχέλης κ.α

Μεγάλη τιμή αποτέλεσε η παρουσία του Διευθυντή Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντιπτεράρχου (Ι) Π.Α κ. Γρηγόρη Πρεζεράκου. Από την  Πολεμική μας αεροπορία δεν έλλειψε και η παρουσία του τ. Υπαρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου(Ι) Π.Α  κ. Γεωργίου Δριτσάκου.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η παρουσία της κ. Μαρίας Χωραφά – Μελά αλλά και της κ. Όλγα Πιέρη – Πανά, εγγονών των Αξιωματικών Κωνσταντίνου Μελά και Γεωγίου Πανά που είχαν λάβει μέρος στον υπερωκεάνειο πλου. Να αναφερθεί πως το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου αποτελεί προσφορά της κ. Όλγας Πανά, ενώ οι προσωπικές σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μελά, προσφορά της κ. Μαρίας Χωραφά-Μελά.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης κ. Γιάννης Μαραγκουδάκης, o Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Ξενοφών Μαυρογιάννης, Πρόεδρος ΕΘΕ & ΣΑ/ΣΝΔ και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ”, ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Αναστάσιος Δημητρακόπουλος, ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α, ο κ. Γκιώνης Κωνσταντίνος, ο Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α,  ο κ. Νικόλαος Αρτεμάκης, ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος (π. Κυβερνήτης Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ), ο Υποναύαρχος Π.Ν ε.α κ. Ευάγγελος Γαβαλάς, ο Βατικιώτης κ. Δημήτριος Κουρκούλης, Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α,  και βέβαια ο τ. Υπαρχηγός ΓΕΝ,  κ. Παναγιώτης Παστουσέας Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α (που επί θητείας του δρομολογήθηκε η έκδοση του «1900» αφού ήταν και ο πρώτος που πίστεψε σε αυτό και έδωσε την σχετική άδεια.).  Παρέστη επίσης και ο  Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΜΥΝ κ. Ελ. Σφακτός (ΣΝ 1953).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία αντιπροσωπείας Προσκόπων, με επικεφαλής τον Έφορο Σαρωνικού κ. Κώστα Λυγερό,  καθώς τρεις εκ των 23 Αξιωματικών της αποστολής του 1900 ήταν όπως προαναφέραμε οι Μελάς, Πασπάτης και Πανάς, που υπήρξαν εκ των θεμελιωτών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των ιδρυμάτων εκείνων από τα οποία οι συγγραφείς Στέφανος Μίλεσης και Παναγιώτης Τριπόντικας άντλησαν το υλικό τεκμηρίωσης και τις πληροφορίες που αποτέλεσαν τη βάση συγγραφής του βιβλίου. Όπως το Τμήμα Βιβλιοθήκης Πόλεως της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων εκπροσωπούμενο από την κ. Ελένη Αντωναράκου.

Τέλος να αναφερθεί πως εκτός του πλήθους κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του «Γ. Αβέρωφ» υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από Ιδρύματα, αντιπροσωπείες, σωματεία και συλλόγους όπως από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (η κ. Σοφία Χαροκόπου και η κ. Δήμητρα Ντάνου), από τους LIONS Αθηνών ( η L. Τέντυ Γερουλάνου, Πρόεδρος δημοσίων σχέσεων), από την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς (κ. Νίκος Παπαγιαννάκης και κ. Δημήτρης Κρασονικολάκης), από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου (κ.κ. Αλέξανδρος και Νώτα Κατιφέογλου),  από το 8ο Σύστημα Προσκόπων Κορυδαλλού (κ. Ιπποκράτης Κατερλής) , από την Τοπική εφορεία προσκόπων Νίκαιας-Κορυδαλλού (κ. Δημήτριος Φιλίππου) από την εφημερίδα «Φωνή της Ύδρας», από το περιοδικό «ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ» (κ. Ευδοξία Κούτρα), την Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος (κ. Νίκος Παπαδόπουλος και κ. Ευδοκία Βούβαλη), ο κ. Δημήτριος Ευταξιόπουλος ( ο άνθρωπος που έχει διασώσει τις προσφυγικές κατοικίες στην Αθήνα, οι συγγραφείς και ιστορικοί ερευνητές κ.κ Δημήτριος Λωρής, Γεώργιος Μέρμηγκας και ο Σμήναρχος (Ι) Π.Α Παντελής Βατάκης και πολλοί άλλοι.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν,  οι συντελεστές του βιβλίου, οι κ.κ Γεράσιμος Θωμάς (Ζωγράφος), ο κ. Γιάννης Μηλιώνης (Εικαστική επιμέλεια του βιβλίου) και ο κ. Νικόλαος Βλαβιανός ( Σωματείο “ΠΡΩΤΕΑΣ” ).

Ευχαριστούμε θερμά το Πολεμικό Ναυτικό και ιδιαίτερα τον Κυβερνήτη του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ για την φιλόξενη βραδιά, το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ και τον φωτογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο για την φωτογραφική κάλυψη, την  “ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ”  (Πολιτιστική και δημοσιογραφική Ιστοσελίδα  για την ανάδειξη του Αρχαίου ΕΛληνικού πολιτισμού έως σήμερα)  για την δωρεάν βιντεοσκόπιση της εκδήλωσης  καθώς & την Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος για την φωτογραφική κάλυψη.

Το βίντεο θα αναρτηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΜ & ΠΤ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • three × one =